Vandra kring Jokkmokk

Planerar du att veckopendla till den kommande gruvan i Jokkmokk och funderar på hur du kan tillbringa fritiden där? Kanske känner du ingen på platsen, eller så vet du att du behöver aktiviteter där du kan vara för dig själv för att kunna återhämta dig. En av de bästa sakerna Jokkmokk har är naturen som finns i omgivningarna, där du kan vandra under sommarhalvåret och ta dig runt på skidor eller skoter under vintern – båda delar kan vara något helt fantastiskt.

Vad behöver du?

En bra sak med vandring är att du inte behöver särskilt mycket. Skaffa vandringsryggsäckar av hög kvalitet, så kommer du kunna bära med dig det du behöver utan att få problem med ryggen. Att skaffa flera vandringsryggsäckar är att rekommendera, så du har en mindre om du bara ska ut på en kort tur. En mindre kan även passa om du vill besöka något turistmål. En större passar om du behöver ha med dig tält eller något annat som är lite mer skrymmande. Tänk på att skaffa vandringsryggsäckar som passar just dig, både vad gäller storleken på din kropp och vad du tror att du kommer vilja packa i dem. Förutom vandringsryggsäckar kan det vara bra att tänka på annat du kan behöva. En vattenflaska eller kaffetermos är nästan givet, liksom tändstickor och kniv. Ett sprit- eller gasolkök kan vara smidigt om du vill kunna göra mat när du är ute på någon av de fina lederna. Extra strumpor är alltid bra att ha med sig och en tjockare tröja behövs oftare än du kan tro. Du kan använda samma vandringsryggsäckar när du är ute med skidor eller skoter som när du vandrar, se bara till att de har remmar långa nog att kunna knäppas även runt tjocka kläder.

Vikten av återhämtning

Ska du arbeta med gruvan i Jokkmokk är det viktigt att du hittar sätt att återhämta dig, så att arbetet inte sliter ut dig. Det kan vara extra viktigt om du är ny i en stad och om du känner dig intresserad av jobbet – det blir lätt att jobbet blir hela din verklighet medan du är där. För att du ska kunna må bra behöver du pauser med jämna mellanrum.