Att göra för gruvarbetare i Jokkmokk

Även gruvarbetare har ledigt ibland, och då vill de sannolikt göra något som är så långt från gruvans värld som möjligt.

Den bästa kontrasten från de mörka tunnlarna i gruvan får man kanske om man utövar någon form av friluftsliv på sin fritid, och Jokkmokk har mycket att erbjuda av den varan. Runt om staden hittar man mängder av spår, från korta till milslånga. Variationen är stor, då det finns naturstigar för den som föredrar det, både gamla och nya, upplysta motionsleder om man vill ha enklare framkomst och mängder av ospårad terräng att utforska för den som vill ge sig ut i markerna. Den 425 kilometer långa Kungsleden passerar också förbi Jokkmokk, på sin väg genom fjällen i Lappland. På vintern passar det utmärkt att åka skidor eller skoter längs spåren, och på sommaren kan man vandra, jogga eller motionera på andra sätt.800px-Staty_i_Jokkmokk

Jokkmokk har även ett rikt föreningsliv, och det finns därför stora chanser att man kan ägna sig åt en sport man tycker om på fritiden. Det finns bland annat flera fotbollslag och ett innebandylag, och om man engagerar sig som ungdomsledare eller idrottare finns chansen att tilldelas ett stipendium av Jokkmokks kultur- och fritidsnämnd. Om man tycker mer om andra typer av motion finns också gruppträningspass för yoga, cirkelträning, pump och andra motionsformer.

Om man föredrar ett lite lugnare, vilsamt tempo efter en hård arbetsvecka kanske man kan ta sig till Jokkmokks bibliotek istället, för att njuta av en tyst lässtund med en bra bok. Biblioteket har öppet mellan 11 och 14 på lördagar, och är stängt på söndagar, så det gäller att se till att ta sig dit i tid.

Det kan också vara trevligt att tillbringa tid tillsammans med sina arbetskollegor efter jobbet. Det kan göra att man lär känna en annan sida av dem, och att man samarbetar bättre på jobbet tack vare det. Om du och dina kollegor vill uppleva något annorlunda kan en resa till Kista utanför Stockholm vara värd er tid. På O’Learys i Kista arrangeras företagsaktiviteter i Stockholm som gokart och bowling. Det, i kombination med alla sevärdheter, restauranger och barer i Stockholm, kommer att ge er en oförglömlig resa.