Jobba i Jokkmokk gruva och pendla

Det är många norrlänningar som jobbar i en gruva, men bor på annan ort. Om du är intresserad av att jobba med gruvbrytning i Jokkmokk och pendla, finns det stora möjligheter. Här kommer tipsen för att underlätta och hjälpa dig att ta steget.

Pendla

Att jobbpendla har sina för- och nackdelar. Människan har i alla tider behövt jobba på annan ort, särskilt inom gruvor och skogsnäring, men också som soldater eller i fabriker. En stor fördel med att kunna pendeljobba är att det ger en möjlighet att bo kvar på en mindre ort. Om du har en gård på landet eller trivs i den kommun som du bor i, kan pendling vara ett gott alternativ. Det ger dig en bra inkomst samtidigt som barn och familj kan bo kvar i huset. Om du har ett hus kan du sänka dina elkostnader genom https://www.tibber.com/se/ som erbjuder både billig och grön el. Många som pendlar är också lediga under en längre period, som fyra dagar eller en vecka, vilket också ger möjlighet att ta hand om huset på ett bra sätt.

Boende i Jokkmokk

Om du ska jobba med gruvbrytning i gruvan i Jokkmokk behöver du någon slags bostad under dina arbetsveckor. För att inte förlora för mycket pengar bör du satsa på ett så billigt boende som möjligt. Du kan höra med gruvbolaget om de erbjuder boende, i annat fall finns det flera billiga lösningar. Ett tips är att söka efter ett rum att hyra. Det är många som gärna skaffar sig en extrainkomst genom att hyra ut ett rum till pendlare. Det är också vanligt att bo i husvagn eller husbil. Det kan låta jobbigt till en början, men med dagens fina husvagnar och husbilar är det inget problem. I så fall är du uppställd på en camping för året om-uthyrning, vilket ger dig tillgång till både el och vatten. Det finns vissa personer som rent av använder husbilen som pendlarbil och låter den ”vanliga” bilen stå hemma. Det fungerar bäst för personer som jobbar under två veckor och sedan är ledig under en eller två veckor.

Jobba

Om du vill jobba i en gruva bör du antingen ha körkort för lastbil, vara ingenjör, labbtekniker eller datatekniker. Du kan både se vilka annonser som är ute, men också kontakta gruvföretaget i Jokkmokk och höra dig för. Det absolut bästa är naturligtvis att kunna bli rekommenderad av någon som redan jobbar i gruvan.

När du pendeljobbar arbetar du på ett annat sätt än vid ett vanligt jobb. Istället för att jobba åtta timmar per dag, jobbar du mellan tio-tolv timmar per dag. Under din arbetsperiod är ditt fokus bara att jobba, för att sedan kunna vara ledig under mellanperioderna. Trots pendling och långa arbetsdagar är det många som trivs med att jobba i gruva, då det är en intressant och internationell miljö. Om du tycker om att köra stora maskiner är det också det perfekta stället för dig att söka arbete på.